wtorek, 16 kwietnia 2013

Olej ryżowy - wprowadzenie

Zgodnie z obietnicą zabieram Was w podróż, w której główną atrakcją będzie olej ryżowy. Do 21 kwietnia możecie otrzymać 1 z 10 butelek oleju ryżowego - zgłoszenia tutaj. Tymczasem pozwólcię, że przedstawię Wam bliżej:

OLEJ RYŻOWY

Olej ryżowy jest produktem otrzymywanym z otrębów ryżowych (Oryza Sativa). Jest on niejako produktem ubocznym pozostałym z przerabiania ziaren ryżu w młynach.

Na rysunku poniżej możecie zobaczyć, która dokładnie część ryżowego ziarenka zostaje poddana tłoczeniu w celu uzyskania oleju ryżowego.




Olej ryżowy wytwarza się z otrębów ryżowych.

Olej ryżowy od dawna stosowany jest przez Azjatów do celów kulinarnych - zwłaszcza smażenia (temperatura dymienia oleju ryżowego to ponad 250 stopni C).

Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą, o jednolitej i delikatnej strukturze a mimo to odpornej na czynniki zewnętrzne.



Dlaczego tak się dzieje?

Olej ryżowy zawiera szereg aktywnych biologicznie składników. Najważniejsze to:
  •  gamma oryzanol: silny przeciwutleniacz
  •  tokotrienole i tokoferole - przeciwulteniacze (wit. E)
  •  kwasy omega-6 (nawet 33%)
  •  kwasy  omega-9
  •  kwas stearynowy
  •  kwas ferulowy - wyjątkowo korzystny dla zdrowia skóry.
  •  sterole roślinne, które mają kojące właściwości stosowane zewnętrznie a wewnętrznie obniżają cholesterol
  •  beta-karoten, alfa-karoten, likopen
  •  koenzymy Q10, polifenole i inne oksydazy chroniące przed starzeniem się skóry wywołane przez wolne rodniki
  •  minerały: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, i bardziej

Sekret sukcesu oleju ryżowego tkwi nie tylko w składzie ale i w proporcjach kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i innych cząsteczek w tym oleju.

Zawartość naturalnych antyoksydantów w olejach roślinnych.
GAMMA - ORYZANOL to wyjątkowy składnik oleju ryżowego, odpowiedzialnmy za niesamowite właściwości opisywanego produktu. Wykazuje specyficzną aktywność biologiczną cenną zarówno dla zdrowia jak i urody. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat.

Kolejną specyficzną cechą oleju jest to, że posiada witaminę E w postaci tokoferolu i tokotrienolu.

"Dzieki swoim unikalnym wlasciwosciom tokoferole i tokotrienole moga oddzialywac na skóre wielokierunkowo. Substancje te sa swietnymi inhibitorami wolnych rodników. (...)
W glebszych warstwach skóry tokoferole i tokotrienole wykazuja dzialanie przeciwzapalne.
(...)
Wlasciwosci przeciwrodnikowe tokoferoli i tokotienoli pozwalaja im takze odgrywac istotna role w mikrokrazeniu skórnym. (...)

Kosmetyczne dzialanie tokoferoli i tokotrienoli
- dzialanie przeciwrodnikowe
- ochrona lipidów cementu miedzykomórkowego i fosfolipidów błon komórkowych przed utlenianiem
- uzupełnianie braków w strukturach lipidowych warstwy rogowej naskórka
- wpływ na funkcjonowanie bariery naskórkowej
- poprawienie stopnia nawilżenia skóry (dzialanie pośrednie)
- dzialanie przeciwzapalne
- usprawnienie mikrokrążenia skórnego
- poprawa kolorytu skóry"
(pełen artykuł na stronie http://europharm-apteka.pl/artykuly.php5?id=28 )


Porównanie punku dymienia olejów i zawartości procentowej tłuszczów.

Procentowa zawartość kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych
Olej ryżowy jest olejem szeroko wykorzystywanym w Japonii, Korei, Tajwanie, Tajlandii i Chinach. W Japonii nazywa się go "Heart Oil" ze względu na właściwości ochronne jakie daje sercu. 
Kraje Europy zachodniej uznały olej ryżowy za zdrową żwyność i wykorzystuje się go do zmniejszania ego cholesterolu we krwi.

W kosmetyce olej wykorzystuje się do produkcji mydeł, kremów, szamponów, odżywek do włosów i balsamów do ciała itp.

Niska cena, uniwersalność stosowanie i cudowne właściwości czynią z oleju ryżowego produkt doskonały.   

100% olej ryżowy można zakupić w sklepie Blisko Natury - 50 ml/7,65 zł klik

Seria artykułów na temat olejku ryżowego:  
Olej ryżowy - wprowadzenie  
Gamma-oryzanol - zastosowanie w medycynie i kosmetologii
Olej ryżowy - młodość w zasięgu ręki i portela

Ryżowe kosmetyki do zrobienia w domu



Pamiętajcie o trwającym cały czas Krokusowym Konkursie - możecie w nim wygrać 100 zł na zakupy w sklepie BN. :)




12 komentarzy:

  1. Zastanawiałam się ostatnio czy nie kupić go do picia jako alternatywę dla lnianego, ale ostatecznie się nie zdecydowałam, może następnym razem się namyślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam go w domu i bardzo go lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mieć cerę jak Azjatki marzenie chyba obecnie do spełnienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji go spróbować, ale mam taki zamiar :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się skuszę na zakup takiego oleju

    OdpowiedzUsuń
  6. Również mam zamiar wypróbować, jak wykończę obecne zapasy olejków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta śliczna, biala, idealna cera @__@
    Serio nad nim pomyślę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej same plusy, muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy produkt, lubię oleje, ale tego jeszcze nie miałam przyjemności używać. Choć ja olejków używam głównie do włosów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Testuję olejek i jestem z niego bardzo zadowolona! Recenzja już na blogu! Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, a taki rafinowany ze hipermarketów też się do zastosowań urodowych nadaje? A może wiesz czy ten który polecasz można dostać gdzieś w sklepach stacjonarnych, zielarskich itp.?

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii. Pozostaw komentarz. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...