poniedziałek, 30 lipca 2012

Kokosowy "body scrub" domowej roboty

Przepis na ten kokosowy scrub znalazłam na jednym z lubianych przeze mnie blogów.
Autorka zrobiła zdjęcia na każdym etapie tworzenia kosmetyków, co na pewno ułatwia początkującym stworzenie kosmetyku. 
Receptura jest tak prosta, że poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Wystarczy przygotować:
0,5 szklanki masła shea
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju kokosowego
0,5 szklanki brązowego cukru lub cukru kokosowego

Najpierw należy podgrzać w kąpieli wodnej masło shea aby było miękkie i łatwo się rozcierało. Następnie należy przelać je do miksera lub po prostu zacząć mieszać mikserem w garnuszku dodając stopniowo olej kokosowy oraz oliwę. Na końcu dodajemy cukier i mieszamy. Schładzamy i gotowe.

Mamy nasz własny cukrowo-kokosowy scrub do ciała.




 



Przepis i zdjęcia autorstwa blogerki http://adelightfulhome.com

czwartek, 26 lipca 2012

Kokosowa pasta do zębów do zrobienia w domu

Niewielu wie, że olej kokosowy doskonale nadaje się do higieny jamy ustnej. Dzięki swoim przeciw bakteryjnym właściwościom olej ten skutecznie pielęgnuje zarówno szkliwo jak i dziąsła. Kokosowa pasta odświeża doskonale oddech. Nie maskuje problemu brzydkiego zapachu ale rozwiązuje go.

http://simplemom.net/
Najprostsze przygotowanie pasty z kokosa to połączenie dwóch łyżek płynnego oleju kokosowego z trzema łyżkami sody oczyszczonej. Powstała masa ma przypominać pastę do zębów. Tę mieszankę należy nakładać na szczoteczkę zwilżoną wodą i szczotkować zęby.
Po użyciu usta należy przepłukać ciepła wodą.
Pasty tej można używać kilka razy w tygodniu.

Do pasty można dodawać też inne składniki np. środki słodzące, olejki eteryczne lub roślinne ekstrakty. Poniżej trzy przepisy na domowej roboty kokosową pastę do zębów:

Pasta do zębów nr 1
  • 2 łyżeczki naturalnego mydła w płynie (można rozpuścić starte mydło naturalne w wodzie)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki stewii
  • 10-20 kropli olejku eterycznego z mięty pieprzowej
  • 5-10 kropli olejku miętowego lub ze słodkich pomarańczy
Zagotuj trochę wody. Odlej jedną łyżkę, dodaj Xylitol (opcjonalnie). Wymieszaj do rozpuszczenia. Rozpuść olej kokosowy i dodaj do mieszanki. Dodaj mydło i stewię, następnie zblenduj. Blenduj, aż mieszanina schłodzi się na tyle, żeby się nie rozwarstwiać. Dodaj olejków eterycznych i przelej do czystej tubki lub butelki z pompką. Schłodź całkowicie, dobrze wstrząśnij.

Pasta do zębów nr 2
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki sody oczyszczonej
  • kilka pastylek stewii
  • kilka kropki olejku miętowego lub szałwiowego
Olej rozpuść. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, aby otrzymać pastę do zębów.

Pasta do zębów nr 3
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 krople ekstraktu z pestek grapefruita
  • 8- 12 olejku eterycznego wg własnego wyboru
  • stewia jeżeli chcemy dosłodzić pastę
  • (ewentualnie nadtlenek wodoru (Hydrogen Peroxide) aby wybielić zęby)
 Wszystkie składniki wymieszać i odstawić  do zastygnięcia.

http://www.onegoodthingbyjillee.com

wtorek, 24 lipca 2012

Kokos dla urody


Olej kokosowy to produkt uniwersalny, mający wiele zastosować nie tylko w kuchni. Znakomicie sprawdza się on też przy pielęgnacji ciała. Podobno to właśnie jemu swoją nieziemską urodę zawdzięcza Miranda Kerr. 

Kokosowy balsam do ciała:
Olej wcierany w wilgotne ciało zapewni mu jedwabistą miękkość. Nawet łokcie, kolana i stopy zmiękną jeżeli będziemy używać go regularnie. 

Demakijaż:
http://www.news.com.au/
Przy pomocy oleju kokosowego nawet wodoodporny makijaż usuniesz w mgnieniu oka! A przy okazji nawilżysz cerę i wygładzisz zmarszczki.

Masaż:
Możesz stosować olej kokosowy do masażu ciała. Nawet masażu twarzy. Zrób nim na twarzy kleksy i wmasuj go w skórę od środka twarzy na zewnątrz. Taki masaż polepsza krążenie, ma właściwości nawilżające i detoksykujące.

Pryszcze:
Ze względu na to, że olej kokosowy ma silne właściwości bakteryjne może pomóc na trudne wypryski. Kwas laurynowy zawarty w oleju rozprawi się  z bakteriami odpowiedzialnymi za trądzik! Skutecznie.

Grzybice, uszkodzenia skóry, przebarwienia:
Kwas laurynowy w oleju kokosowym przyspiesza gojenie wszelkich zmian skórnych mających podłoże grzybicze, wirusowe i bakteryjne. Świetnie też wybiela przebarwienia.

Piękne włosy: 
Olej stymuluje wzrost włosów i wzmacnia włosy, które już mamy na głowie. Dzięki niemu są piękne, lśniące i mocne

Oznaki starzenia:
Likwiduje skazy i plamy starcze, zapobiega siwiźnie. Olej kokosowy z cytryną wmasowany codziennie przez 15 minut zapobiega siwieniu włosów.

Olej kokosowy może być stosowany samodzielnie ale też doskonale nadaje się jako składnik receptur do przygotowywania kosmetyków w domu.


Style.com

poniedziałek, 23 lipca 2012

Cukier kokosowy w diecie - za i przeciw


Czy cukier kokosowy jest zdrowy i warto rozszerzyć o niego swoją dietę?
 Oto słodkie fakty na temat cukru kokosowego:

Za:
http://palmnectarorganics.com/
  • Podobnie do substancji słodzących takich jak syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy czy miód, cukier kokosowy zwykle jest mniej rafinowany niż biały cukier z buraków cukrowych. Zawiera też minerały takie jak magnez, potas, cynk i żelazo.
  • Cukier ten ma też niższy indeks glikemiczny niż rafinowany biały towar, co znaczy, że może wywołać mniej drastyczny pik w poziomie cukru we krwi.
  • Ma przyjemny, melasowy smak (podobnie do brązowego cukru) i może być podgrzewany do zastosowań kuchennych
Przeciw:
  • Cukier kokosowy nie powinien być uznawany jako niskokaloryczny słodzik. Tak naprawdę ma tyle samo kalorii w każdej łyżeczce co zwykły cukier. W kwestii indeksu glikemicznego, to chociaż jest on niższy, trzeba pamiętać, że indeks glikemiczny odnosi się wyłącznie do reakcji organizmu na pokarm w postaci poziomu cukru we krwi. Cukier kokosowy spożywany razem z innymi składnikami, wpływa na poziom cukru we krwi i może wywołać skok insuliny.
  • Cukier ten poza tym jest około trzykrotnie droższy

Podsumowanie:
Nic złego się nie stanie jeśli dodać cukier kokosowy do swojego arsenału mniej rafinowanych środków słodzących, ale powinien być spożywany w z umiarem . . . tak samo jak cała ich reszta.

Rada:
Kupując cukier kokosowy warto wiedzieć, że często występuje on pod nazwą cukru palmowego ponieważ wytwarzany jest z pąków palm kokosowych. Należy więc sprawdzić czy jest to na pewno cukier z kokosów a nie z innych palm.

Jak wytwarza się cukier kokosowy można przeczytać tutaj

czwartek, 19 lipca 2012

Cukier kokosowy pysznym słodzikiem

Cukier kokosowy jest jednym z wielu produktów ubocznych palmy kokosowej. Nie jest to także produkt nowy, bo znany już od pokoleń. Miejsce i czas odkrycia cukru kokosowego nie są dokładnie znane. Cukier używany jest jako naturalny słodzik na terenie Azji Południowo-Wschodniej, gdzie roślina występuje obficie.

www.blog.foodnetwork.com/
Sposób wytwarzania cukru kokosowego pozostał taki sam od czasów, gdy pierwszy raz otrzymano cukier kokosowy. Zakłada on dwa podstawowe kroki: zebranie soku mlecznego z kwiatów w procesie zwanym „tapping”, a następnie umieszczanie świeżo zebranego soku w dość wysokiej temperaturze tak, żeby odparować wilgoć. 

Zbieranie soku wymaga zrobienia nacięć w kolbie kokosa. Kolba zawiera tysiące kwiatów, ale tylko od 10 do 15 z nich przekształca się w owoce. Badania wykonane przez Filipiński Urząd ds. Kokosów (Phillipine Coconut Authority - PCA) wykazały, że sok może być pozyskiwany z połowy kolby bez znaczących konsekwencji dla ilości wytwarzanych kokosów. Przy umiejętnej uprawie możliwe jest pozyskiwanie dwóch kuprodurów z jednej kolby - cukru oraz orzechów.

http://www.sugarcoconut.com
Po nacięciu kolb, sok zaczyna spływać do pojemników wykonanych najczęściej z bambusa. Codziennie nacina się kolbę, aby sok spływał nieprzerwanie. Płyn wycieka z jednej kolby przez 30 do 40 dni, chociaż niektóre gatunki mogą podobno wydzielać sok nawet przez 60 dni. Ilość soku różni się w zależności od wieku drzewa, jego umiejscowienia, rodzaju i stanu ogólnego. Średnio jednak pojedyncze drzewo jest w stanie wyprodukować około 288 litrów rocznie. Sok z palm kokosowych może być pozyskiwany przez cały rok, jednak zwykle na czas od 3 do 4 miesięcy w roku drzewo pozostawiane jest do regeneracji, chociaż bywa, że drzewo "odpoczywa" przez cały rok.

Świeżo zebrany sok jest przelewany do wielkich woków i tam ogrzewany. Do pozyskania cukru sok taki musi być niesfermentowany, a poziom jego pH musi wynosić co najmniej 5.9 Ważne jest, żeby używać soku świeżego, gdyż jak tylko rozpocznie się proces fermentacji staje się on bezużyteczny. 

http://www.sugarcoconut.com
Sok składa się w około 80% z wody, 15% z cukru i 5% z minerałów, używa się więc wysokiej temperatury, żeby pozbyć się wody i otrzymać cukier. Pod wpływem ciepła na soku tworzy się piana. Jest ona usuwana, gdyż składa się z materiałów pochodzenia azotowego, które mogą wywołać dalszą fermentację sprawiając, że sok stanie się bezużyteczny do produkcji cukru. 

W miarę, jak woda wyparowuje, sok zmienia kolor oraz formę z półprzeźroczystego płynu na ciemnobrązową substancję o konsystencji syropu. W takim stanie może ona być dalej pozbawiana wody do uzyskania różnego rodzaju cukru kokosowego, jaki znamy. 
Cukier kokosowy sprzedawany jest w formie syropu, twardych brył, pasty oraz w formie skrystalizowanej. 

Forma ta zależna jest od zawartości wilgoci w soku. Im mniej wilgoci, tym twardszą postać przyjmuje cukier kokosowy.

Cukier kokosowy może być wykorzystywany tak jak każdy do dosładzania produktów. Można poddawać go działaniu wysokich i niskich temperatur. Nadaje się też do tworzenia własnych kosmetyków np. scrubów do ciała.

O zdrowotnych "za i przeciw" cukru kokosowego oraz o jego wartościach odżywczych dowiecie się tutaj.


Artykuł opracowano w oparciu o www.sugarcoconut.com,  Tłumaczenie z angielskiego mgr M. Wysokiński.

środa, 18 lipca 2012

Skład oleju kokosowego

http://www.huffingtonpost.ca
Jak już wiemy, olej kokosowy składa się przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystne są dla naszego zdrowia. Stanowią one 80-90% masy tego tłuszczu. Są to:
  • 40-50% kwas laurynowy C12
  • 15-20% kwas mirystynowy C14
  • 7-12% kwas palmitynowy C16
  • 5-11% kwas kaprylowy C8
  • 4-9% kwas kaprynowy C10
  • 1,5-5% kwas stearynowy C18
  • 1-1,5% kwas kapronowy C6

W oleju kokosowym występują też kwasy tłuszczowe nienasycone:
  • 4-10% kwas oleinowy C18
  • ok. 2% kwas linolowy C18
  • do 0,2% kwas linolenowy C18

W 100 g oleju kokosowego znajdziemy również:
  •  Witamina K: 0.5 mcg
  •  Żelazo: 0,04 mg
  •  alpha-tocopherol: 0,09 mg
  •  Tocopherol, gamma: 0,02 mg
100 g oleju kokosowego dostarczy nam 872 kcal (3607 kj).

poniedziałek, 16 lipca 2012

Koksowo - naukowo czyli dlaczego olej kokosowy jest the best


http://heavenlyhomemakers.com/
Pomimo tego, że kokosy znane są ze swoich właściwości zdrowotnych wynikających z dużej zawartości błonnika i substancji odżywczych, to olej kokosowy sprawia, że jest to tak niezwykły środek spożywczy oraz lekarstwo.
Niegdyś kokos uważany był za niezdrowy z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, obecnie wiadomo jednak, że tłuszcz w oleju kokosowym różni się od niemal wszystkich tłuszczów przez zawartość dobroczynnych właściwości. Kokos zyskuje należną mu od dawna sławę jako zdrowotny, odżywczy element diety.
Po przeprowadzeniu badań okazało się, że wrzucenie oleju kokosowego do tego samego worka co tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, śmietana) to wielka pomyłka.
Naukowcy dowiedli, że olej kokosowy to jeden z najlepszych tłuszczów dla człowieka a kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego nie tylko nie szkodzą zdrowiu ale pomagają je poprawić.
Olej kokosowy opisywany jest jako „najzdrowszy olej na ziemi”. To dość niezwykłe stwierdzenie. Co sprawia, że olej kokosowy jest tak dobry? Co powoduje, że jest inny od reszty olejów, a zwłaszcza od innych tłuszczów nasyconych?
Różnica znajduje się w cząsteczce tłuszczu. Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł zwanych kwasami tłuszczowymi. Są dwa sposoby na klasyfikację kwasów tłuszczowych. Pierwsza, którą zapewne już znacie, polega na nasyceniu. Istnieją tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Inny sposób klasyfikacji polega na wielkości cząsteczki lub długości łańcucha węglowego w każdym kwasie tłuszczowym. Kwasy te składają się z długich łańcuchów atomów węgla połączonych z atomami wodoru. W tej klasyfikacji mamy kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe (short-chain fatty acids – SCFA), średniołańcuchowe (medium-chain fatty acids – MCFA) i długołańcuchowe (long-chain fatty acids – LCFA). Olej kokosowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych zwanych średniołańcuchowymi trójglicerydami.
Zdecydowana większość tłuszczów i olejów, które spożywamy – nasycone lub nie, pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego – są złożone z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Odsetek ten wynosi od 98% do 100%.
Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle ważny. Dlaczego? Bo nasze ciało metabolizuje każdy rodzaj kwasu tłuszczowego inaczej, w zależności od jego rozmiaru. Fizjologiczne efekty MCFA zawartego w oleju kokosowym są inne od LCFA, który znajduje się znacznie częściej w pożywieniu, które przyjmujemy. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym są w przeważającej części średniołańcuchowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w mięsie, mleku, jajkach i roślinach (włącznie z niemal wszystkimi olejami roślinnymi), nasycone czy nie, są kwasami długołańcuchowymi.
Kwasy MCFA różnią się znacznie od LCFA. Nie mają negatywnego wpływu na cholesterol i pomagają chronić przed chorobami serca. MCFA pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. To głównie dzięki zawartości MCFA olej kokosowy jest tak wyjątkowy i dobroczynny.
Bardzo mało jest dobrych źródeł MCFA. Zdecydowanie najlepszymi są olej kokosowy i palmowy.

(fragment artykułu Coconut Research Center, tłumaczenie z języka angielskiego mgr Marcin Wysokiński)

niedziela, 15 lipca 2012

Kokosowa kroplówka ?!

Woda kokosowa pozyskiwana jest z niedojrzałych owoców. Nie jest to mleczko kokosowe, które występuje w orzechach już dojrzałych. Woda kokosowa ma skład podobny do ludzkiego osocza. Zawiera szereg ważnych minerałów: potas, fosfor, magnez i żelazo. Ponadto zawiera pierwiastki śladowe: mangan, miedź, cynk, jod, selenu oraz witamin E i B. 
Ze względu na wysoką zawartość elektrolitów świetnie zastępuje napoje izotoniczne. Wskazana jest dla sportowców, osób odwodnionych w wyniku choroby lub przegrzanych. W niektórych krajach stosuje się ją nawet jako kroplówkę i podaje dożylnie celem nawodnienia organizmu.

A oto inne właściwości wody kokosowej:
  
  • obniża gorączkę
  • uzupełnia niedobory składników mineralnych - wyrównuje poziom elektrolitów
  • przyspiesza metabolizm
  • poprawia pracę układu odpornościowego
  • ma działanie antywirusowe (działa jak szczepionka na grypę)
  • skuteczna przy detoksie
  • oczyszcza układ pokarmowy
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • przywraca właściwe pH 
  • zmniejsza ryzyko choroby na raka
  • rozpuszcza kamienie nerkowe
  • poprawia krążenie
  • zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie krwi

W Polsce młode kokosy są bardzo trudne do kupienia. Można jednak kupić wodę kokosową w kartonach lub butelkach. Warto jednak przyjrzeć się jej składowi oraz sprawdzić czy posiada certyfikat BIO.


czwartek, 12 lipca 2012

O palmie kokosowej całkiem ogólnie

COCO - mordka małpy - tak właśnie nazwali egzotyczną palmę Hiszpanie - jej odkrywcy
Wszystko przez 3 wgłębienia w jej twardym owocu, który przywiódł im na myśli oczka i mordkę spotkanych w jej cieniu małp.


Kokos jest palmą bardzo pospolitą. Rośnie praktycznie wzdłuż wszystkich tropikalnych wybrzeży. 

Nazywany jest drzewem życia - rodzi wspaniale wyglądające owoce, które dostarczają zwierzętom i ludziom wszystkiego co jest niezbędne do życia:  wody bogatej w składniki mineralne (sok i mleko kokosowe), białka, zdrowego tłuszczu, węglowodanów, błonnika i witamin.

Orzech palmy kokosowej, w skrócie zwanej kokosem, nie jest orzechem z punktu widzenia biologicznego a wielką pestką.  Osiąga wagę od 2 do 4 kg. 


Owoc pokryty jest tzw. kojrą. Są to roślinne włókna, które chronią owoc. Młoda kojra jest bardzo smaczna i słodka. Stara, zdrewniała wykorzystywana jest do produkcji elementów statków ze względu na swoją wytrzymałość. Istnieją plany aby z kojry zacząć wytwarzać samochody. 

 
Po ściągnięciu kojry zobaczymy twardą skórkę kokosa. Na jednym z biegunów kokosa znajdują się 3 otwory, które pokryte są niezdrewniałą błoną. To właśnie w tym miejscu roślina zacznie kiełkować jeśli będą ku temu sprzyjające warunki.  
 
Po trudach rozłupania drewnianej otoczki ukaże nam się biały miąższ owocu oraz wyleje się sok kokosowy - przezroczysty lub lekko zmętniały. Grubość warstw oraz wygląd soku zależą od dojrzałości owocu. Im młodszy, tym bielmo jego jest delikatniejsze a sok - bardziej klarowny. 
Najsmaczniejsze są młode kokosy - chyba nie do kupienia w Polsce. Tak miękkie, że można przeciąć je nożem, mleko wypić, a miąższ wyjeść łyżeczką. Mniam Mniam.

Człowiek nauczył się wykorzystywać drzewo palmy kokosowej w 100%  - jada się nie tylko miąższ jej orzechów, ale też młode listki i pąki. Ze starych liści plecie się kosze, z drewna buduje domy, meble, łodzie itp, skorupami orzechów poleruje się podłogi, buduje ozdobne domki dla ptaków, z korzeni warzy się lekarstwa itd. Nie sposób wymienić wszystkich zastosowań do jakich przydaje się kokos. 

Kokos nie tylko daje ludziom pożywienie ale i nakręca światową gospodarkę. A do tego wszystkiego oszałamiająco pachnie, smakuje i kojarzy się z romantycznymi, gorącymi wakacjami z ukochanym (ukochaną) na bezludnej plaży, a może i wyspie. 

Roślina doskonała!

środa, 11 lipca 2012

Konkurs kokosowy - zasady



Postanowiłam pogłębić swoją wiedzę w kwestii tego co kokosowe. 
Postanowiłam również z Wami tą wiedzą się podzielić.

A, żeby było milej i, aby zmobilizować Was do działania, obmyśliłam mały konkurs z całkiem sporą nagrodą: 100g oleju kokosowego plus bon 100 zł  na zakupy w sklepie Blisko Natury.

Co trzeba zrobić?

Na moim blogu i facebooku zaroi się od ciekawych artykułów na temat oleju kokosowego. Pod artykułami lub postami publikowanymi od 11 do 31 lipca 2012 roku należy zamieścić komentarze:
  • jeżeli znacie olej kokosowy napiszcie dlaczego go uwielbiacie (lub, co wydaje mi się niemożliwe - dlaczego go nie lubicie) oraz jak go wykorzystujecie - zarówno do pielęgnacji ciała jak i do jedzenia - receptury mile widziane.
  • jeżeli nie próbowaliście jeszcze oleju kokosowego, napiszcie, co ciekawego o nim słyszeliście i dlaczego chcielibyście go wypróbować.

Ile jest na to czasu?

Konkurs trwa do 31 lipca. Wyniki zostaną ogłoszone 1 sierpnia na facebooku i blogu.

Kto wygra?

Wygra autor najciekawszej wypowiedzi (wg mnie). 

Czy można zamieszczać kilka komentarzy?

Tak - można zamieścić dowolną ilość komentarzy.


Zapraszam wszystkich do zabawy!



Regulamin konkursu

czwartek, 5 lipca 2012

Oznaczenia produktów ekologicznych w UE

Wiele produktów sprzedawanych przez moją firmę posiada certyfikat ekologiczny. Dokładniej mówiąc jest to DE-ÖKO-005.
Wiele osób dopytuje o znaczenie i wiarygodność tego certyfikatu. Dlatego właśnie postanowiłam dzisiaj napisać o nim co nieco. :)

DE-ÖKO-005 – Ten nowy symbol oraz podobne w tej formie pojawiają się przy coraz to nowych produktach. Towarzyszy im często symbol listka na jasnozielonym tle, zwanym z angielskiego
"eurolistkiem". 




Te oznaczenia, wprowadzone w lipcu 2010 roku oznaczają, najogólniej mówiąc, zgodność danego produktu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego. Stosowanie tego symbolu jest nie tylko przywilejem, ale wręcz obowiązkiem każdego wytwórcy, który produkuje żywność zgodną z tym rozporządzeniem, a więc ekologiczną.

Symbol listka wprowadzony w 2010 roku zastąpił poprzednie logo, które było stosowane na zasadach dobrowolności. Jego wprowadzenie i umocowanie w przepisach miało na celu wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo to stoi na nieco gorszej pozycji ekonomicznej z racji obowiązku respektowania naturalnych systemów i cykli, bez użycia organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), preferując zasoby wewnętrzne lub pochodzące z innych gospodarstw
ekologicznych wobec zasobów zewnętrznych.

Ideą definiującą żywność jako ekologiczną jest wytworzenie jej w co najmniej 95% ze składników o charakterze ekologicznym. Stosowanie organizmów GMO jest zakazane w produkcji ekologicznej. Jedynym wyjątkiem od tej zasady jest przypadek, w którym składniki zawierające GMO dostaną się do tych produktów nieumyślnie, a zawartość GMO w tych składnikach nie przekroczy 0,9%.

Format kodu określającego pochodzenie ekologiczne produktu składa się z trzech segmentów. Pierwszy segment to literowy kod ISO określający, w którym kraju kontrola ekologiczna została przeprowadzona. Drugi segment określa, że produkt ma charakter organiczny, przykładowo "BIO", "ÖKO" lub "EKO". Trzeci segment to numer jednostki na terenie danego kraju, która była odpowiedzialna za kontrolę tego konkretnego produktu.

Nowe logo i zasady jego stosowania mają zapewnić, że konsument otrzymuje produkt, który spełnia standardy rolnictwa organicznego, został wytworzony w harmonii z naturą i jest pozbawiony organizmów modyfikowanych genetycznie.

O rolnictwie ekologicznym dowiesz się więcej na

Poniżej najpopularniejsze produkty, które posiadają ten certyfikat i można je kupić w firmie Sunniva Med (hurt) lub na stronie www.bliskonatury.pl (detal):

Innych produktów z DE-ÖKO-005 szukajcie na moich stronach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...